דף הבית »  5 סוגי נזקים בדיני נזיקין 

 5 סוגי נזקים בדיני נזיקין 

בישראל דיני הנזיקין הם חלק מן המשפט האזרחי והעוסקים בחיובים לא רצוניים, בעקבות נזק שנגרם לנפגע בין לגופו ובין לרכושו, ובגין אותו הנזק הנפגע מבקש פיצוי מהמזיק: הן בגין תאונה שהתרחשה- כגון: תאונת דרכים, תאונת עבודה והן בשל רשלנות רפואית, נזק בגין תקיפה והן בגין פגיעה בשמו טוב, של הנפגע כגון: תביעת לשון הרע.

הפיצויים הניתנים לנפגע נועדו לפצות את הנפגע בגין הנזק  שנגרם לו  או הפסד עקב התנהגות פסולה של הנתבע.

ההתנהגות הנזיקית.

 

דיני נזיקין הם ענף במשפט האזרחי העוסק במצבים בהם מעשיו או מחדליו של אדם אחד גורמים נזק או פגיעה באדם אחר או ברכושו. במקרים אלה, הנפגע יכול לתבוע פיצוי מהאדם האחראי להפסדיו.

 

דיני הנזיקין מכסים מגוון רחב של מצבים ופגיעות, לרבות רשלנות, נזק מכוון, אחריות קפידה ולשון הרע. הרשו לי לפרט לכם את המושגים הבאים:

 

  1. רשלנות: רשלנות מתרחשת כאשר אדם אינו נוקט זהירות סבירה, וכתוצאה מכך נגרם נזק לאדם אחר או לרכושו. כדי לבסס רשלנות, על הנפגע להוכיח כי הנתבע חב לו חובת זהירות, הפר חובה זו וגרם לנזק במעשיו או בחוסר מעש.

 

  1. פגיעה מכוונת: פגיעה מכוונת מתייחסת למצבים שבהם מישהו גורם בכוונה נזק או פגיעה באדם אחר או ברכושו. זה יכול לכלול תקיפה, סוללה, הסגת גבול או גרימת מצוקה רגשית בכוונה. במקרים אלה, הנפגע יכול לתבוע פיצוי הן על נזקים בפועל והן על פיצויים עונשיים.

 

  1. אחריות קפידה: אחריות קפידה חלה במצבים בהם הנתבע נושא באחריות לנזק שנגרם, בין אם התרשל ובין אם פעל בכוונה. זה חל לעתים קרובות על מקרים של מוצרים פגומים או פעילויות מסוכנות שבהן קיים סיכון אינהרנטי לנזק.

 

  1. לשון הרע: לשון הרע מתייחסת לאמירות כוזבות הפוגעות בשמו הטוב של אדם. ניתן לחלק אותה לשתי קטגוריות: לשון הרע (לשון הרע בכתב פייסבוק, ווצאפ, ברשתות החברתיות) ולשון הרע (לשון הרע מדוברת בפני ציבור). כדי להצליח בתביעת לשון הרע, על הנפגע להוכיח כי ההודעה של הפוגע הינה השקרית ונמסרה לצד שלישי וגרמה לפגיעה בשמו הטוב של הנפגע.

 

דיני הנזיקין נותנים מענה לנפגע ונועדו להעניק פיצוי לנפגע ולהרתיע אחרים מהתנהגות פוגענית דומה. המחוקק חוקק חוק זה על מנת ליתן מענה והגנה לציבור והיא משמשת חלק חיוני מהמסגרת המשפטית בהבטחת מיצוי הדין ובהגנה על יחידים מפני פגיעה של תוקף או מעוול.

נזקים מחמירים

ניתן לפסוק פיצויים גבוהים בנסיבות מחמירות במצבים בהם התנהגות הנתבע מחמירה את הנזק שנגרם לתובע.

נזקים אלו נועדו לפצות את התובע בגין עוגמת נפש או מצוקה נוספת שנגרמה עקב אופן ביצוע המעשה הפסול.

בתי המשפט בישראל עשויים לשקול גורמים כמו המניע, יחסו של הנאשם או כל נזק נוסף שנגרם מהתנהגותו של הנתבע.

חשוב לציין שהנסיבות הספציפיות של כל מקרה ומקרה ישפיעו על סוגי וסכומי הפיצויים שנפסקו.

חשוב לדעת שדיני הנזיקין הישראליים שואפים לספק פיצוי הוגן לקורבנות תוך קידום  עקרונות של צדק ואחריות.

ראובן יצחק

ראובן יצחק

עורך דין ונוטריון

דילוג לתוכן